Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Αναρτήθηκε 03 Απριλίου, 2020

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου στις 2 Απριλίου θα αναφερθούμε στην σημαντικότητα και την αξία των βιβλίων.

«Ο Ύμνος του βιβλίου» του αγαπημένου παραμυθά των μικρών παιδιών Ευγένιου Τριβιζά.

Πες μου κάτι, τι αξίζει πιο πολύ από φλουριά?
Πες μου κάτι, τι χαρίζει γέλιο, κέφι και χαρά?

Έλα, πες μου τι γεμίζει παρηγόρια την καρδιά?
Έλα, πες μου, τι σκορπίζει την πιο μαύρη συννεφιά?

Έλα, πες μου, τι ΄ναι εκείνο που με κάνει και δακρύζω
Που με κάνει να γελάω, που με κάνει να ελπίζω?

Έλα, πες μου, τι είναι εκείνο που με κάνει να γιορτάζω,
Που με κάνει να πετάω, στα ουράνια να καλπάζω?

Ένα βιβλίο! Ένα βιβλίο!

 

Και πάμε να δούμε πως κατασκευάζεται ένα βιβλίο

 

Πιο συγκεκριμένα ένα βιβλίο αποτελείται από το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο τα οποία είναι οι σκληρές σελίδες του βιβλίου. Στο εξώφυλλο αναγράφεται το όνομα του συγγραφέα, ο τίτλος του βιβλίου και ο εκδοτικός οίκος, ενώ στο οπισθόφυλλο τοποθετείται η περίληψη της ιστορίας του κάθε βιβλίου. Σημαντικό μέρος του βιβλίου είναι η εικονογράφηση, καθώς είναι πιο ενδιαφέρον να συνδυάζουν τα παιδιά αυτό που ακούν ή διαβάζουν με τις αντίστοιχες εικόνες.

Η έννοια “βιβλίο” είναι πολλές φορές μπερδεμένη στο μυαλό ενός παιδιού καθώς ταυτίζεται με ορισμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά (π.χ σκληρό εξώφυλλο) ή ακόμα και με το ίδιο το περιεχόμενο (βιβλία είναι μόνο τα παραμύθια). Δείχνουμε  στα παιδιά διάφορα είδη βιβλίων σε ότι αφορά το περιεχόμενο (μαγειρικής, κηπουρικής, παραμύθια, εγκυκλοπαίδειες, γνώσεων, κατασκευών κ.α).  Δίνουμε στο παιδί ένα από αυτά τα βιβλία που αναφέραμε πιο πάνω να το ξεφυλλίσει και να  το επεξεργαστεί, καθώς επίσης να κάνει και  μια μίνι παρουσίαση του περιεχομένου του. Στην συνέχεια, προσπαθούμε να το κατατάξουμε σε μια ομάδα/ είδος βιβλίου.  

  • Ένα από τα αγαπημένα είδη βιβλίων των παιδιών είναι τα κόμικς. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η έντονες εικόνες διαδοχικά τοποθετημένες που συνήθως συνδυάζονται με κείμενο το οποίο τοποθετείται σε συννεφάκια. Ο λόγος που καθιστά τα κόμικς τόσο αγαπημένα είναι το γεγονός ότι μπορούν να καταλάβουν την ιστορία  του, μόνο βλέποντας τις εικόνες, χωρίς απαραίτητα να διαβάσουν τις λεζάντες.
  • Αγαπημένο επίσης είδος των παιδιών αποτελεί η μυθολογία. Η μυθολογία ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν αλλόκοτο κόσμο φαντασίας και περιπέτειας που πάντα μάγευε μικρούς και μεγάλους. Ο λόγος προτίμησης τέτοιου είδους βιβλίων από τα παιδιά είναι ότι η ελληνική μυθολογία αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στις περιπέτειες των σημαντικότερων μυθικών ηρώων και τα ηρωικά τους κατορθώματα, στους κινδύνους που είχαν να αντιμετωπίσουν και στις αναμετρήσεις τους με τους θεούς, και με μυθικά τέρατα.

Αφού καταλάβαμε την διαδικασία δημιουργίας ενός βιβλίου ,ήρθε η ώρα να φτιάξεις και εσύ το δικό σου .Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι χαρτιά Α4 , χαρτόνι για το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο, μαρκαδόρους  για την εικονογράφηση , συραπτικό για την βιβλιοδεσία, και την φαντασία σου για την ιστορία!

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα χρειαστείς και ένα σελιδοδείκτη. Σου παραθέτουμε αυτό το link για να μπορέσεις να δεις πως κατασκευάζεται ένας σελιδοδείκτης.

https://gr.pinterest.com/pin/552324341802962587/sent/?invite_code=921272d8c68a41fe93d86b50e261a392&sender=823173775548772706&sfo=1

Δημιουργώ την δικιά μου βιβλιοθήκη στο σπίτι! Βρίσκουμε μια γωνιά στο σπίτι που μας αρέσει και μας εμπνέει να καθόμαστε και να διαβάζουμε. Τοποθετούμε τα βιβλία μας με την σειρά που εμείς θέλουμε και βάζουμε μπροστά ένα μαξιλάρι για να καθόμαστε άνετα. Διαλέγουμε το βιβλίο που θέλουμε και ξεκινάμε. Είναι σημαντικό το παιδί να μπει στην διαδικασία αυτή, να παίρνει ένα βιβλίο, να το διαβάζει και να το επιστρέφει όπως ακριβώς το πήρε. Γιατί μ΄αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται σιγά σιγά το αίσθημα της υπευθυνότητας και της γενικότερης ευθύνης απέναντι στα πράγματα.

Δημιουργώ το δικό μου κόμικ! Παίρνουμε τους μαρκαδόρους μας και φύλλα Α4 και ξεκινάμε. Αφού χρησιμοποιήσουμε λίγο από την φαντασία μας και πλάσουμε μία ιστορία ξεκινάμε να την χωρίσουμε σε σκηνές. Πρώτα έγινε αυτό, μετά εκείνο και στο τέλος έγινε το άλλο!! Πιάνουμε τον μαρκαδόρο και αποτυπώνουμε με την σειρά τα γεγονότα όπως έγιναν. Στο τέλος λοιπόν, έχοντας ζωγραφίσει όλες τις σκηνές και ολοκληρώσουμε, το συράπτουμε, και το κόμικ μας είναι έτοιμο!!

Μπορούμε να παίξουμε και με την λέξη ΒΙΒΛΙΟ ! Αναφέρουμε την λέξη αργά για να την καταλάβουν τα παιδιά. Προτρέπουμε τα παιδιά να μας πουν πόσες φωνούλες ακούν σ αυτήν την λέξη Β-Ι-Β-Λ-Ι-Ο. Στην συνέχεια ρωτάμε ποιο είναι το πρώτο γράμμα που ακούν ….. και ζητάμε μετά να μας αναφέρουν διάφορα αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι τα οποία ξεκινάν από αυτό το γράμμα Β ! Π.χ  Βιβλιοθήκη, Βάζο, Βαλίτσα κ.α.

 

Για τα παιδιά του νηπιαγωγείου προτείνουμε τα παρακάτω φύλλα εργασίας:

ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΣΟΥ ΣΚΗΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΒΙΒΛΙΟ